Amíg első pillanatban, azt gondolom, hogy a sörrel nincs gond, mert az csak vegán lehet, ha kicsit mélyebben utánanézek, meglepődve tapasztalom, hogy a sör nem egyértelműen vegán ital.
A vegán életmódban való elmélyülés, egyre több, olyan apró szegmensét mutatja meg a világnak, amiről nem gondoltuk volna, hogy lehet róla “vegánul” gondolkodni. Ilyen, dolog például a sör.
Valamikor 2016 nyarán óriási vihart kavart, hogy a Guiness bejelentette, hogy csak vegán söröket fog gyártani. Ami, annak köszönhető, hogy az ital kedvelői között egyre több lett a vegán fogyasztó.
Na de hol találjuk az állatot a sörkészítés folyamán, ha csak nem azokra a patkányokra gondolunk, akik az erjesztés során véletlenül az erjedő sörben végzik életüket.
A sör valójában a felhasználás során alkalmazott halenyv miatt veszíti el vegánságát. A halenyv a halászati ipar mellékterméke,a halak szárított úszóhólyagjából kivont kollagén. Ettől a zselészerű anyagtól nem lesz a sör homályos. A söröshordóba helyezve segít leülepíteni, megkötni a folyadékban lévő úszó, szilárd részecskéket.
És bár a halenyv végül a hordó alján marad, azt nem lehet garantálni, hogy valamennyi nem kerül a sörbe.
De nem kell kétségbe esni, ugyanis sok sörgyártó cégnél már figyelik a vegánokat, a vegán életmód folytató embereket és a vegán étrendhez idomuló termékeket dobnak piacra. a sör piacon a vegánok számára, többek között a Budweiser, a Heineken, a Pilsner Urquell, a Beck, Skol és a mexikói Corona.